Een ogenblik geduld a.u.b.
  • Home
  • Leeswijzer en Handleiding

Leeswijzer en Handleiding

Deze website toont gegevens over de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van inwoners uit de gemeenten in Gelderland-Zuid. Per doelgroep en thema kun je in een oogopslag zien hoe het er in een bepaalde gemeente, wijk of dorpskern voor staat. Voor meer cijfers over de verschillende gezondheidsonderwerpen, kun je naar de databank.

Waar komt de informatie vandaan?

Voor een groot deel komt de informatie van inwoners uit de regio Gelderland-Zuid. Zij hebben op uitnodiging van de GGD een vragenlijst ingevuld. Ook is een aantal gezondheidsgegevens van kinderen en jongeren die contact hadden met de Jeugdgezondheidszorg hier te vinden. Verder worden ook resultaten van het panelonderzoek van Gelderland-Zuid weergegeven. Als laatste worden ook cijfers van het RIVM, CBS en gemeenten in de regio Gelderland-Zuid weergegeven.

Hoe vind ik de juiste gegevens?

De website bestaat uit thema-tegels en doelgroep-tegels. Via de thema-tegels kun je alle gegevens vinden over een specifiek gezondheidsonderwerp. Via de doelgroep-tegels kun je gezondheidsinformatie vinden per leeftijdsgroep uit onze gezondheidsmonitors. Daarnaast valt hieronder ook de tegel Inwoners in een kwetsbare situatie.

Wil je bijvoorbeeld meer weten over eenzaamheid bij de jeugd, dan kun je: de doelgroep-tegel ‘Jongeren 13-16 jaar’ aanklikken en daarna het onderwerp ‘Mentale Gezondheid’. Wil je meer weten over eenzaamheid in het algemeen, klik dan op de thema-tegel ‘Mentale gezondheid’. Bovenaan de webpagina kan je zelf een gebiedsniveau kiezen. Dit kan de regio zijn maar ook een gemeente naar keuze.

Verder zijn er op ons dashboard verdiepende onderzoeken te vinden. Hierbij hoort het panelonderzoek en algemeen verdiepend onderzoek. Bij het panelonderzoek wordt de mening van inwoners van Gelderland-Zuid gevraagd ten aanzien van bepaalde thema’s. In het algemene verdiepende onderzoek geven we meer context en uitleg over bepaalde onderwerpen. Je komt hier door in de menubalk naar het kopje ‘verdieping’ te gaan.

Meer data en uitsplitsingen zijn te vinden in de databank. Een handleiding over de databank te vinden op de website van Swing.eu

Verder zijn er ook documenten op de website te vinden. Hierin staan rapportages, de vragenlijsten van het onderzoek en tabellenboeken als naslagwerk. Je komt hier door in de menubalk naar het kopje ‘Documenten’ te gaan.

Kan je het onderwerp dat je zoekt niet goed vinden? Gebruik dan de zoekfunctie. Hierin kan je trefwoorden typen waardoor je mogelijk naar de gewenste pagina geleid wordt. Deze zoekfunctie is ook te vinden in de menubalk onder het kopje ‘Zoeken’.

In ontwikkeling

We werken er hard aan om de cijfers op deze website up-to-date te houden. Wat ons betreft is dit het begin van veel meer informatie. Wat nu nog niet te vinden is, staat binnenkort wellicht wel op de site.

Vragen

Heb je vragen over het gebruik van deze website? Of ben je op zoek naar meer informatie? Neem contact met ons op via: onderzoek@ggdgelderlandzuid.nl | 088 – 144 71 44 (vraag naar één van de onderzoekers).